Vragen? WhatsApp ons!

Een infarct voor de volkshuisvesting, wat betekent dit voor beleggers?

Lees hier wat dat voor jou als belegger kan betekenen.

Een infarct voor de volkshuisvesting, wat betekent dit voor beleggers?

(bron: AEDES)

Aedes, de landelijke branchevereniging van woningcorporaties in Nederland, waarschuwt voor een 'dreigend infarct' op de volkshuisvesting. Dit komt door een combinatie van factoren, waaronder de toenemende vraag naar betaalbare woningen, de stijgende bouwkosten en het tekort aan vakmensen.

Deze factoren zorgen ervoor dat er een tekort is aan betaalbare woningen. Dit tekort heeft een negatieve impact op mensen die op zoek zijn naar een woning. Zij moeten langer wachten op een woning, en moeten meer betalen.

Voor vastgoedbeleggers zijn de gevolgen van deze woningcrisis juist niet negatief. 

Positieve gevolgen zijn onder andere:

  • Stijgende vastgoedprijzen door overweldigende vraag.

Een woningcrisis zal op termijn leiden tot een stijging van de vastgoedprijzen. Dit komt doordat er meer vraag is naar woningen dan aanbod. Wanneer er weinig woningen beschikbaar zijn, zijn mensen bereid om meer te betalen voor een woning. Dit kan een positieve ontwikkeling zijn voor vastgoedbeleggers, omdat de woningen meer waard worden, waardoor er overwaarde ontstaat, te gebruiken voor uitbreiding van vastgoed. 

  • Verminderde leegstand door beperkte woningbeschikbaarheid.

Een woningcrisis leidt tot een verminderde leegstand. Dit komt doordat er minder mensen zijn die een woning kunnen kopen. Wanneer er minder woningen beschikbaar zijn, is er ook minder kans op leegstand. Dit is simpelweg een positieve ontwikkeling zijn voor vastgoedbeleggers, omdat zij hun woningen kunnen verhuren voor een hogere huurprijs binnen de nieuwe vrije sector.

  • Hogere huurinkomsten van bereidwillige huurders.

Ten slotte kan een woningcrisis leiden tot hogere huurinkomsten voor vastgoedbeleggers. Dit komt doordat huurders bereid zijn om meer te betalen voor een woning. Wanneer er weinig woningen beschikbaar zijn, zijn huurders bereid om meer te betalen om een woning te vinden. Dit is een positieve ontwikkeling voor vastgoedbeleggers, omdat zij meer geld kunnen verdienen met hun woningen, aldus Aedus.

 

Uiteraard zijn er wel een aantal opmerkingen te maken over wat Aedes aanreikt, ten eerste zul je wel op de juiste manier moeten beleggen in woningen. Dat wil zeggen dat er goed gelet moet worden op de puntentelling, want anders gelden er maximum bedragen gelet op de huur. Tezamen met een hoge rente stand is dat niet perse gunstig. Het doel is dus altijd om in de nieuwe vrije sector te komen. En hoe doe je dat nu?

 

Eigenlijk is het enige wat wij kunnen aanraden om heel erg slim om te gaan met verduurzaming, hierdoor kun je zoveel extra punten toekennen aan een woning, dat je in de nieuwe vrije sector uitkomt.

 

Uiteraard hebben wij als kantoor een aantal gespecialiseerde partijen geselecteerd die u hiermee kunnen helpen en u zelfs kunnen voorzien van een rapport waaruit de 'sprokkelpunten' blijken, dit laatste zijn de punten die met kleine ingrepen bij elkaar gesprokkeld kunnen worden. 

 

Uiteraard is het handig om uw portefeuille eens door te laten lichten door een specialist op dit vlak. Bent u wel bestand tegen de nieuwe regels? De reguliere banken zullen niet echt blij zijn met een verlaging van de huur, met name omdat de waarde in hun optiek dan daalt van het onderpand. Als de waarde daalt van een onderpand, dan weten de reguliere banken altijd wel iets te vinden, gezamenlijk met een leger aan advocaten, om het u zo moeilijk mogelijk te maken.

 

Heeft u een aantal woningen in de verhuur en kent u niet exact de regelgeving en weet u de punten niet exact, ons advies is dan om dit zo snel mogelijk te laten uitzoeken, het is niet duur en het kan u enorm veel ellende besparen.

 

Ten tweede is het uiteraard zo dat de stijging van woningen wel gekoppeld is aan de betaalbaarheid, de stijging zal er vast zijn maar wel op de langere termijn. Wilt u wel een snelle waardevermeerdering verkrijgen dan is het verstandiger om panden aan te kopen, op te knappen en te verkopen. Ons kantoor heeft erg veel klanten die zich nu hierop toeleggen en dat met veel succes.

 

Ten derde, er is wel een bepaald maximum aan huur, zeker gelet op aankopen met een financiering, het is namelijk zo dat woningen als belegging altijd getaxeerd zullen worden en dat niet alle banken rekenen met de daadwerkelijke huur. Dit kan de financierbaarheid weleens in gevaar brengen, dus let hier scherp op is ons advies.  

 

Al met al blijkt dat beleggen in vastgoed erg rendabel kan zijn en zeker op de lange termijn, echter, houd wel de nieuwe regelgeving in de gaten en ga mee met de tijd door middel van verduurzaming. Dan beschikt u veelal over een courante portefeuille.

 

Wilt u uw voordeel nemen van deze voordelen? Neem vrijblijvend contact met ons op via 033 200 3030 of ga naar beleggingspanden-financiering.nl/contact

Benieuwd naar onze werkwijze? Kijk op beleggingspanden-financiering.nl/werkwijze

Interesse in beleggen in vastgoed?

Neem contact met ons op: