Vragen? WhatsApp ons!

Vastgoed financieren. Hoe gaat dat in zijn werk?

Vastgoed financieren. Hoe gaat dat in zijn werk?

 

Gepubliceerd op 19 oktober 2022 door beleggingspanden-financiering.nl.

Stel, je hebt een kerk in de buurt op het oog en je zou het leuk vinden om deze te gaan opknappen. Bijvoorbeeld door woningen erin te maken. Hoe werkt dat dan precies en wat heb ik hiervoor nodig?

Ja, dat gaat niet zomaar natuurlijk. Je mag namelijk niet het kerkgebouw kopen en dan meteen beginnen met schilderen en timmeren. Je moet dan eerst een proces door om een vergunning te krijgen. Dat is altijd heel erg belangrijk. Als je een pand gaat kopen en transformeren, zoals je dat eigenlijk van plan bent, dan moet je eerst goed gaan kijken naar het vergunningstraject. Ons advies is dan altijd: kom eventjes bij ons praten. Wij hebben namelijk een jurist in dienst en die weet er alles vanaf. Die heeft diepgaande kennis van bestemmingsplannen en kan je dan helpen met: heeft het zin om dit project op te gaan pakken of niet? In wezen is de eerste stap dan altijd om te kijken of je een goedgekeurd principeverzoek kan krijgen. Dat is een eerste screening van de gemeente.

“Een principeverzoek is de eerste afspraak tussen een bouwaanvrager en een gemeente. Je kunt dit vergelijken met een bezoek aan de huisarts. Het is een belangrijke eerste stap die de doorstroom naar de volgende fase (naar ziekenhuis/naar bouwen) bepaalt.”

Wanneer je dat principeverzoek hebt, dan kunnen we serieuze stappen gaan ondernemen. Dat betekent dat we gaan financieren op de aankoop van het gebouw. Daarnaast wil je jouw kerk gaan verbouwen. Dat is best wel duur door al die hoekjes en gaten. In dit geval heb je ook een verbouwdepot nodig.

“Een verbouwdepot is een speciale rekening bij je hypotheek waaruit je de kosten van nieuwbouw of een verbouwing betaalt.”

Uiteindelijk is je doel altijd om winst te maken. Je hebt dan bijvoorbeeld een miljoen euro uitgegeven en je kan je gebouw of appartementen verkopen voor bijvoorbeeld 1,4 miljoen. Je hebt dan een hele mooie casus. Echter, stel je voor dat de verbouwing van je kerk veel duurder is dan je had verwacht. Bijvoorbeeld dat de kosten van het project oplopen tot 1,5 miljoen. Dan moeten deze kosten ook wel door te rekenen zijn. Dit zijn dingen waar wij naar gaan kijken.

Wat wij ook vaak zien bij klanten is dat ze als eerste stap een kleiner project oppakken. Dat ze bijvoorbeeld een woning aankopen, het opknappen, en het dan weer doorverkopen. Op die manier kan je ook werkkapitaal verkrijgen, zodat je iedere keer weer door kunt naar het volgende project. Hopelijk doe je dit met winst, zodat je kunt uitbreiden in vastgoed. Daarna zou je bijvoorbeeld een aantal panden kunnen aanhouden voor de verhuur en daarnaast projecten erbij aanpakken. Uiteindelijk doe je er iedere keer een project erbij, waardoor je weer geld verkrijgt en verder kunt uitbreiden in het vastgoed.

Hoeveel flippanden mag je hebben?

Dat is eigenlijk ongelimiteerd. Zo lang jij de eigen middelen hebt om weer een pand aan te kopen, kunnen wij de financiering verzorgen, en kan je gewoon door met uitbreiden.

Als je start met flippanden, dan raden we je aan om simpel te beginnen. Koop bijvoorbeeld een appartement, knap het mooi op, richt het leuk in, en verkoop het door voor iets meer winst. Dit kan je ongelimiteerd blijven doen. Wij hebben bijvoorbeeld klanten die wel 50 van dit soort panden op een jaar doen. Die verdienen 50 keer per jaar een beetje winst, wat uiteindelijk optelt tot een erg leuk bedrag.

Als je wilt starten met het opknappen van een kerk, kom je in een ingewikkelder verhaal terecht. Op een eerste stap meteen een kerk aanpakken is namelijk best een forse onderneming. Er komt dan heel veel op je af. De financierders zullen willen kijken naar je track record. Heb je al ervaring in de projectontwikkeling of in de renovatie? Wat je in dit geval wél zou kunnen doen is een project draaien samen met iemand die al heel veel ervaring heeft. Dan heb je namelijk iemand die jou bij de hand pakt en ondersteunt. Op die manier kan je tóch zo’n groot project gaan draaien.

Heb jij nog vragen en wil je deze beantwoord hebben? Dan kan je ons een email sturen, contact opnemen via de website, of zelfs even bellen!